Туристически обувки

Posted by admin 10.09.2019 0 Comment(s)

Туристическите обувки станаха много популярни сред младежите преди няколко години и все още остават актуални. Вглеждайки се в тези туристически обувки български или вносни, става очевидно, че това не са прости градски обувки, а ботуши, които са мигрирали до сегашния си вид от арсенала на алпинистите, съдейки по протектора на подметката. Да видим каква е историята на вносните или български туристически обувки.

Точната дата, място и име на създателя на първия чифт, не е известна, тъй като приблизително по същото време подобни обувки започват да се появяват на напълно различни места. Всичко започва с нарастващата популярност на алпинизма и походите в Алпите през първата половина на ХХ век. През 1925 г. Антон Линтнър основава своята работилница в австрийската комуна Мьолн, а през 1945 г. обувките, които са създадени в работилницата, вече приличат много на туристическите обувки, които сме свикнали да виждаме в момента. Около същите години се развива историята на друг производител на обувки - Питър Лимър, който на 9-годишна възраст започва работа в магазина на баща си, който е баварски обущар. Поради трудната ситуация в страната след войната, през 1924 г. той се премества в Бостън и започва работа във фабрика за обувки. Взел пари назаем и отворил собствен сервиз за ремонт, където паралелно с ремонта на обувки, ангажирани с производството на ски обувки. С развитието на технологиите и нарастващото търсене на американски обувки за ски и алпинизъм, през 1939 г. работилницата преминава към производството на традиционни достъпни, качествени и евтини туристически обувки.

 

Но първата голяма компания, доставяща туристически обувки на американския пазар, беше Red Wing. През 1965 г., вдъхновен от пътуването си до Европа, ръководителят на компанията Уилям Связи решава да създаде нова ниша на американския пазар. Така се появява марката Vasque. Тъй като тези обувки обикновено са под формата на боти или ботуши  са известни още като трисезонни туристически обувки – за есента, зимата и пролетта. Съвпадение или не е неизвестно, но през същата година италианската фамилна обувна фабрика Scarpa започва да изнася обувки за катерене в Америка. У нас са разпространени за туристически обувки мнения, че едни от най-популярните видове в България са туристически обувки Адидас, туристически обувки Декатлон и много други.