Размер на обувки в сантиметри

Posted by smelio 28.08.2022 0 Comment(s)

Макар да става дума за милиметри, размерите на обувките могат да варират значително при различните марки и дори при една и съща марка. Например размер 9 на една марка обувки може да се различава от размер 9 на друга марка обувки. Проблемът е че тези милиметри разлика или дори сантиметър могат да значат неудобство или направо непотребност на обувката. Най-лесно можете да изберете обувка като знаете размера в сантиметри на вашия крак и да го сравните с размера сантиметри, коийто фирмата производител показва за стелката на обувката. 

 

Съществуват много различни системи за определяне на размерите на обувките и може да е трудно да разберете какъв е точният ви размер. Ако пазарувате онлайн, може да е трудно да определите кой размер ще ви пасне най-добре, освен ако не са посочени и техните размери. При избора на обувки е важна не само дължината на краката ви; трябва да вземете предвид и ширината на краката си и евентуалното подуване или възпаление, което може да се появи след продължително носене.

 

Всяка лоялна към клиентите фирма посочва в таблица размерите на обувките и в сантиметри, когато те са предназначение за пазар където се използва метричната система Si. Това не е достатъчно обаче. Трябва да знаете и размерите на вашия крак в сантиметри, така че да можете по-лесно да изберете обувката. 

 

Измерване на дължината на стъпалото и ширината на стъпалото.

За дължината Ще ви трябват молив, лист хартия (достатъчно голям, за да побере целия ви крак) и рулетка. Препоръчително е да предприемете това упражнение за измерване на краката вечер, тъй като краката се подуват през деня, така че краката ви ще бъдат най-големи до вечерта (по-добре малко голяма обувка, която може да поеме стелка, отколкото обувка, която е твърде тясна !). Ако планирате да носите чорапи или чорапогащник с обувките, не забравяйте да ги носите, когато рисувате около краката си.

 

Първо! Вземете лист хартия и молив. Седнете на стол и поставете крака си върху хартията, така че да лежи естествено (но без телесното ви тегло) върху хартията.

 

Второ! Като държите молива идеално вертикално и перпендикулярно на хартията, очертайте периметъра на стъпалото възможно най-близо, без да накланяте молива навътре или навън. Не е необходимо да рисувате очертанията на всеки пръст; най-дългият пръст е от първостепенно значение. Ако знаете, че единият крак е по-голям от другия, не забравяйте да нарисувате около по-големия крак.

 

Трето! С помощта на линийката измерете разстоянието от долната част на петата до върха на най-дългия пръст. За да сте точни, извадете 0,5 см от измерването, за да отчетете диаметъра на молива.

 

Запишете измерените резултати на хартията.

 

За ширината ще ви трябва шивашки метър, който да обвиете около най-широката част на стъпалото. Отново, измерването се прави в седнало положение. Поставете крака си на пода и увийте рулетката под стъпалото при  най-широката част на краката си. Запишете измерването в сантиметри. Не се опитвайте да затегнете метъра. Препоръчително е да повторите това упражнение на двата крака и да изберете най-широката мярка.

 

След като разполагате с тези измервания, компаниите и онлайн магазините предлагат бърза таблица за преобразуване, за да откриете идеалния размер на обувките си в сантиметри.

 

Важното е да гледате таблицата за конкретната обувка, а не общи таблици в интернет. Така ще знаете, на колко сантиметра отговарят означенията с цифри, които са характерни за различните страни. Също така, ако да кажем вшаето измерване покаже да кажем 26 см дължина на ходилото и конкретната марка предлага обувки със стелка 26 см, тогава можете да сте спокойни, че избирате правилната обувка.