Skip to Content

obuvki mesАко сте намокрили обувките си докато сте вървяли под дъжда или поради някаква друга причина, първото нещо, което трябва веднага да направите, когато ги събуете, е да извадите стелките. Хубаво е да ги почистите или изперете, ако са много мокри.

kupi-domo

Но ако само влажни, можете само да ги изсушите като внимавате с високата темпераура, която е вредна за всяка една част от обувката.

Следващата стъпка е почистването от калта и мръсотията. Необходимо е да почистите много добре обувките. За целта си набавете специална телена гъба, която е предназначена точно за това. С нея най- лесно се премахва всякаква мръсотия, дори и засъхналата кал. След това ще ви трябва универсална твърда гъба, но преди това се убедете, че сте почистили всички местенца като обърнете особено внимание на областта, където подметката и кожата са свързани, тъй като там най- много се събира мръсотия.

Следва подсушаването. За целта ще ви трябват стари вестници, които да намачкате да пъхнете в обувките. Изчакайте, докато поемат влагата. Не сушете в сушилня или със сешоар, тъй като както вече споменахме, високата температура ще повреди обувките. Може кожата да се напука или да се отлепят някои участъци. Оставете обувките да се сушат на стайна температура колко е необходимо. Не ги обувайте преди напълно да са изсъхнали, за да не ги обезформите.

Просто трябва да бъдете търпеливи, ако искате да придобият първоначалния си вид. Ако става въпрос за маратонки, тях спокойно можете да изперете в пералнята. По принцип спортните обувки се нуждаят от периодично пране, за да не се омирисват. Но ако маратонките са некачествени, тогава рискувате да ги повредите и те да се отлепят при самото пране.

Ако обувките са кожени или велурени, задължително използвайте специален препарат за тяхното почистване. Целта на тези препарати е да запазят кожата за по- дълго време.

Be the First!

Leave a Reply


Catchable fatal error: Object of class WP_User could not be converted to string in /home/mesbglrz/public_html/blog/wp-content/themes/linenity/comments.php on line 90