Skip to Content

obuwki boq za obuwkiВсички обичаме хубавите обувки и когато някой модел ни грабне от пръв поглед, почти не се замисляме за материала, от който те са изработени.

kupi-domo

Често в последствие това се оказва грешния избор, защото най-важното за едни хубави обувки е те да са изработени от качествени материали, за да бъдат наистина комфортни и здрави. А ние знаем, че естествените материали са с по-високо качество от изкуствените и днес ще ви запознаем с видовете материали, които се използват за изработка на обувките.

Както вече споменахме, обувките се изработват от естествени или изкуствени материали. От тях се изработват лицевата част, стелките, хастарът и ходилата.

Кожата може да бъде еко (изкуствена) или естествена и сега ще обърнем по-голямо внимание на естествената кожа.

В зависимост от произхода и начина на обработка тя бива лицева, велур, набук и фодра. Поради естествените си качества, структурата на тази кожа е слоеста и затова тя е пропусклив материал.

При нейната обработка тя се цепи, в резултат на което се получават велур и фодра. Тези два основни материала са по-пропускливи от лицева кожа.

Набукът се получава след допълнителна обработка и импрегниране на велур и фодра. Той е най-качествената кожа, много еластична, най-малко пропусклива и лесно се поддържа.

За изработка на ходилата се използва така наречената кожа гьон, която е изключително скъпа. Гьонът се обработва трудно и затова често се комбинира с връх, гумиран ток и т. н.

Изкуствените материали са много по-евтини от естествените и затова намират широко приложение в производството. Все пак трябва да знаете, че има изкуствени материали, които след добра обработка могат да бъдат с много високо качество.

Винаги поддържайте обувките си в добро състояние с подходящите препарати. Те не трябва да се мият с вода. При силно замърсяване може да ги почиствате с влажен парцал. Обувките от велур и набук се почистват със суха четка и е добре да ползвате специална боя.

 Боята за обувки е два основни вида- за набук, която се просмуква в материала и за лицева кожа, която покрива.

Be the First!

Leave a Reply


Catchable fatal error: Object of class WP_User could not be converted to string in /home/mesbglrz/public_html/blog/wp-content/themes/linenity/comments.php on line 90