Skip to Content

heels mes 2 copy copyЕдна от големите мании на жените са обувките и точно поради тази причина днес те не са просто средство за ходене и предпазване на краката, а са се превърнали в моден аксесоар и произведение на изкуството. Чрез обувките дамите изразяват стила си и самите себе си. Голяма част от тях обожават вискоте токове, тъй като визуално изглеждат по- високои, стойката им се изправя и те изглеждат много женствени и красиви и дори се чувстват като истински принцеси.

kupi-domo

 

Тази статия е посветена на обувките с високи токове, за да ви запознаем с някои интересни факта.

Може би малко от вас знаят, че обувките всъщност са измислени от мъжете през 1533 година, а през 17 и 18 век вече всичкиподвластни на 13 сантиметровите токчета. И като казваме всички, е точно така. Не само жените, но и мъжете, тъй като е било задължително дори кралете да ги носят. По- късно през 20 век обувките се правят с повече украси и от тогава са станали истинско предизвикателсвто.

Височината на един ток може да бъде от 2 до 25 см, но ако е повече, обувката трябва да има в предната си част платформа. Ако токчетата са по- ниски от 5 см, те се наричат котешки. А най- малкият диаметър на токчето е 5 мм.

.През 1940 година са направени първите токове, наподобяващи игли. Техният създател е световноизвестният френски обущар Андре Перуджа.

При оригиналните дамски италиански обувки токовете имат вградена тънка стоманена пръчка за подсилване.

Класическото италианско токче се нарича още стилето никога не е надвишавало диаметъра си от 5 мм  и поради това обувки с такова токче били често забраняванида се носят на повечето обществени места, заради това, че повреждали подовите настилки.

„Стил” идва от латинското наименование „стилус” и означава малък заострен предмет или малко метално острие, което прилича по форма и големина на молив.

Be the First!

Leave a Reply


Catchable fatal error: Object of class WP_User could not be converted to string in /home/mesbglrz/public_html/blog/wp-content/themes/linenity/comments.php on line 90