Съвети за закупуване на обувки за широк крак

Posted by admin 04.07.2019 0 Comment(s)

Вашият крак действа като " задвиждащ лост", когато стъпи на земята, за да се адаптира към неравната повърхност. В съприкосновение с нея краката ви понякога могат да поемат удар, еквивалентен на 250% от собственото ви телесно тегло. След това те ще се превърнат в твърд лост, който ще ви премести напред. Краката ви изпълняват всички тези функции за хилядна от секундата. Обувките, които носите, могат да позволят или да попречат на краката ви да изпълняват ефективно тази роля.

 

Вашите крака изпълняват следните функции:

- те ви помагат да се движите;

- те ви позволяват да стоите изправени;

- те поддържат тялото ви дори, ако е с наднормено тегло;

- могат да ви заведат на разстояния, еквивалентни поне на осем пъти около света през живота ви;

- те ви отвеждат да места, където можете да взаимодействате с другите;

- те ви помагат да се ориентирате в тъмното.

 

Най-често купуваните обувки са... малките обувки! Най-често срещаната грешка, която хората правят е да купуват обувки, които не са им по мярка или ги стягат. Има много начини това да се избегне. Първо обуйте обувките и направете няколко крачки в магазина. Повечето хора допускат грешката да си купят малки обувки, защото имат чувството, че леко свободният чифт ще им се изплъзне при ходене.

 

Това, което може би не знаете, е, че краката ви се уголемяват, когато наддавате тегло. Логично е, че размерът на ходилото ще се увеличава с течение на времето и обувките ще започнат да ви убиват, ако не коригирате размера.

 

Колко влияят на краката тесните обувки може да се покаже чрез множество условия.

Тесните обувки могат да приближат пръстите на краката един до друг, като ги накарат да се "свият като в менгеме", докато ги носите, а дългосрочната им употреба може да окаже трайно влияние върху формата на ходилото. Тази позиция може да развие изкривявания на върховете на пръстите на краката и мазоли по горната страна на пръстите, както и на петата на крака.

 

Стягащите обувки могат също да повлияят на начина, по който функционират големите пръсти. Когато петата ви се повдигне от земята, големият ви пръст също се повдига. Това е момент, когато краката ви трябва да се трансформират от амортисьор, в твърд задвижващ лост. Тъй като големите ви пръсти повдигат, се задейства механизъм в крака, който повдига арката, заключва ставите в средата на крака и подготвя крака да стане твърд. Ако обувката ви е малка, тогава големият пръст на палеца (който е лоста, който повдига големия пръст) няма да се изравни с точката на огъване на обувката. Това може да ограничи големия ви пръст от повдигане, когато трябва и кракът няма да бъде ефективен твърд лост, когато се налага да бъде. Резултатът е, че кракът остава в състояние на абсорбиране на удари в момент, когато трябва да е твърд.