Съвети за избор на обувки

Posted by admin 21.10.2019 0 Comment(s)

Обувките са много важна част от облеклото. Предлагаме ви няколко съвета за избор на качествени и удобни обувки. Преди да направите покупката, проверете добре вътрешността на обувките, като ги опипате с ръка. Материята трябва да е мека на допир и да не напипвате груби вътрешни шевове. Проверете също дали и стелката е достатъчно мека.

Когато изпробвате обувките не правете по никакъв начин дори и най-малък компромис с комфорта си. Носенето на неудобни обувки води до лоша циркулация на кръвта и влошава здравето. Обърнете особено внимание на формата на върха, там където са пръстите на краката. За да ви е удобно, обувката трябва да е достатъчно широка в тази си част и да не притиска пръстите. Твърдостта на обувките в областта на петите е също нежелателна, може да доведе до появата на мазоли.

Качествената обувка е с гъвкава подметка, за да удобна за вървене. За да проверите степента на гъвкавост, хванете я в задната част и леко огънете предната. В случай, че се огъва трудно, значи гъвкавостта не е достатъчна за да могат ставите да се движат нормално и рискувате да получите нарушения в походката, а и краката ви ще се уморяват много по-бързо при вървене. Качествените обувки са с добре залепени подметки, без по тях да се забелязват дори и най-малки пукнатини и процепи.

Стабилността на обувките е също много важна, което с особена сила важи за официалните дамски обувки с високи токчета. Някои от тях може да изглеждат страхотно, но ако не се чувствате достатъчно стабилни с тях, по добре се откажете да ги купувате. Винаги изпробвайте задължително и двете обувки, не разчитайте, че щом едната пасва добре, с другата също ще е така. Проверете също как са прикрепени една към друга отделните части на обувката. Връзката между тях следва да е здрава, без изкривявания и издутини по шевовете.