Правилен избор на зимни обувки за децата

Posted by admin 06.01.2019 0 Comment(s)

Доказано е, че 90% от децата се раждат със здрави стъпала, но дали ще останат такива, зависи от родителите. Пример за това е честото носене на абсолютно равни обувки без ток, което води до плоскостъпие. От друга страна ако обувките са прекалено големи или прекалено тесни, крачетата замръзват. Има няколко критерия, които трябва да се вземат под внимание при избора на детски зимни обувки – размер, подметка, материал, стелка и подплата.

За да се определи правилния размер, обувките трябва да се мерят от детето в изправено положение. При правилния размер между пръстите и върха на обувките остава разстояние до сантиметър и половина, достатъчно за да не се притискат пръстчетата и удобното ходене.

Избирайте обувки, които са произведени само от висококачествени материали, които позволяват крачетата да дишат и не ги запаряват. Изкуствените материали не са добър избор.

Най-добрата подплата за детски обувки също трябва да бъде естествена. Такава е овчата вълна, която ще държи крачетата винаги топли в студено време. Ако зимата е по-топла и влажна, изберете обувки с мембрана. Тя ще защитава крачетата от влага и ще спомага за проветряването, тъй като е въздухопропусклива.

Подметките са от голямо значение за детските обувки. Добре е да бъдат дебели, за да изолират от повърхността на земята и да запазват топлината. Освен това, те трябва да бъдат здрави и гъвкави. Поливинилхлоридните и термопластичнитекаучуци са едни от най-подходящите подметки. Колкото до грайферите, добре е да са насочени в противоположни посоки, за да предотвратяват пързаляне.

Внимавайте и за стелките. Те трябва да бъдат кожени и добре залепени.