Почитание към обувките

Posted by admin 14.10.2019 0 Comment(s)

По-света има много различни култури, които са създали множество обувки. Затова обувките имат различни имена, такива, които звучат интересно или странно за културата, в която са се настанили. По един или друг начин, съвременният маркетинг е приближил границите и вече много от чуждите имена за обувки, са навлезли и у нас. и се използват. Такива са обувките еспадрили, сникърси, боти, балеринки и т.н. В България също има интересни случаи от миналото, които са останали дори като култов символ – такива са така наречените кубинки.

Друг интересен факт за множеството видове обувки по света са, че има такива, които са културни символи и се носят само на специални събития. Както може би официалните обувки днес в западната култура. Но това не е толкова важно, по интересно е как от страна до страна варират начините на почитание към обувките. Например за нас в България изглежда странно, ако човек не се събуе когато отива на гости, или дори когато влиза в собствената си къща. За хората от Ориента, е абсолютно неуважение към домакина ако не си свалиш обувката пред вратата, а какво остава за влизане в храма. В западна Европа обаче не навсякъде е така. Хората нямат толкова строги правила, и си гостуват с обувките.

Почитанието към обувките, в своя колекционерски вариант също е познато по света. На по-ниско ниво, то започва от обикновените жени, които обичат да имат много видове обувки, за всякакви ситуации. А на по-високо ниво, жените от аристократични фамилии или такива с големи възможности, имат отделни гардероби, в които обувките стоят като на изложение и дори няма гаранция, че някога ще бъдат носени. Не случайно, жената с най-голямата колекция обувки по света е била жена на диктатор – Имелда Маркос е имала колекция от над 2700 чифта обувки. За успокоение на пристрастените към обувки жени – науката е доказала, че няма нищо страшно е това, освен в изтъняването на портфейла.