Почистване на обувките отвътре

Posted by admin 14.07.2019 0 Comment(s)

Някои хора изглежда обичат обувките, но не се грижат за тях достатъчно добре. Добрите кожени обувки са скъпи. Отнасяйте се с тях с уважението, което заслужават и те ще издържат много по-дълго. Какво трябва да направите, за да запазите обувките си в добра форма за по-дълго?

 

Редовно почистване на обувки след употреба

По същество има две категории лак за обувки – восък и силикон. Восъкът е по-добър от силикона. Восъкът прави обувките много бляскави и не позволява на влагата да ги повреди. Силиконовият лак само осигурява повърхностен блясък, който се постига бързо, но трае кратко.

 

Специалистите по обувки споделят, че често срещана грешка при грижата за обувки е прилагането на прекалено много полиране и отстраняването на твърде малко от него. Един лесен начин за избягване на това е да използвате една и съща четка за нанасяне на восък и премахването му. Може да изглежда странно, но така използвате по-малко восък.

 

Някои марки гланц са по-добри, ако се приложат непосредствено след восъка. Други марки са по-добри, ако восъкът остане да изсъхне за няколко часа. За съжаление, необходимо е тестване, за да се види кой метод работи най-добре.

Ако восъкът за обувки стане негъвкав или напукан, поставете кутията с него над вряща вода. Скоро восъкът се възстановява в първоначалното си състояние.

 

Имайте предвид, че някои полиращи вещества, могат да са токсични.

• Някои вещества може да са летливи. Уверете се, че стаята е добре вентилирана, когато използвате лак за обувки.

• Някои токсични вещества могат да се абсорбират в кожата. Вземете предпазни мерки, за да избегнете директния контакт.

 

Възстановяване на повърхността и петна от сол

Когато зимните пътища са осолени, в обувките може да се появят белезникави бели петна. Петната могат да бъдат трудни за отстраняване, а това, с което ги третирате –  несигурно. Въпреки това, солените петна изглеждат толкова неприятно, че може да опитате:

• Смесете една част обикновена течност за миене, една част спирт и четири части вода.

• Разбъркайте добре, за да направите емулсия.

• Използвайте чиста кърпа и разтрийте емулсията около цялата обувка. Обърнете специално внимание на солените петна.

• Внимателно изплакнете обувката, след което внимателно я изсушете.

• Повторно полирайте обувката, когато е напълно суха.

Емулсията, използвана по този начин, отнема лака и с малко късмет, петната, заедно с него.

 

Поправяне на скърцащи обувки

Скърцането често се причинява от триене на слоевете на подметките. Това е особено вярно за мъжките обувки. Смазването на подметките с ленено масло трябва да спре скърцането. Лененото масло също има предимството да удължи живота на подметките. Въпреки това, докато лененото масло не изсъхне, ходенето по килимите в дома, е препоръчително да се избягва.