Обувките Унисекс

Posted by admin 10.03.2019 0 Comment(s)

Функционалността на много видове обувки се изразява в това, че те могат да се носят с удобство от двата пола

Исторически погледнато обувките са се развили в най-различни форми в различните култури. Едно от постиженията на това развитие и съвсем естествено еволюцията на формите на обувките е позволило създаването на обувки унисекс, които да се носят и от двата пола без никакви притеснения.

Също така, ако погледнем исторически ще видим, че такова нещо в миналото би било невъзможно, защото обувките са били признак на социален престиж и на полово разграничение. Ако хвърлим един поглед обаче в това, което е първообраз на унисекс обувките, се е случвало при по-бедната част от населението. Днес обаче, мъжки обувки и дамски обувки, събрани в едно като функционалност са много често носени и това се показва от тенденциите на пазара.

По начало, едни от най-разпространените унисекс обувки са сандалите. Това са отворени обувки, които в зависимост от формата имат една или няколко каишки, като оставят голяма част от ходило оголено. Особено популярни през лятото, можем да видим мъже у жени да носят комфортни и стилни сандали.

Много близко до сандалите са отворените обувки на платформи или сабо (clog обувки). Те са унисекс, защото функционално могат да се носят от хора с различни професии – както санитарите например или в големи производствени цехове за лека промишленост, където удобството е предимство. Лесно и бързо сваляне за почивка на краката и лесно придвижване. Тяхната крайна форма, за домашно ползване са тъй наречените топлинки, където дървената подметка е заменена от мека и по-удобна материя

Има и много обувки на платформи, които вече се отнасят към модната линия и там може ясно да се различи, мъжката и дамската линия. Други популярни унисекс обувки са „слип он” обувки. Те са леки и спортни, подходящи за ежедневието и са много вариативни. Изберете вашите обувки, без значение от модата, а от това да ви служат в най-различните ситуации от ежедневието.