Обувки за тренировка

Posted by admin 08.08.2019 0 Comment(s)

Всеки от вас следва да има перфектния чифт обувки, с които да се чувствате удобно и да отговаря на нуждите ви. Специфичните характеристики на обувките е добре да отговарят на индивидуалните нужди на всеки бегач. Също така, всеки тип тренировка се нуждае от издръжливост, сила или скорост, които участниците се стремят. Спортистите имат различни изисквания към обувките за движение. Затова е важно да знаете какъв тип обувки отговарят за вашите конкретни цели и индивидуални нужди. Благодарение на широкото развитие в технологията на движение в наши дни, понякога изборът на нови обувки може да бъде объркващ и сложен.Как да изберете най-доброто за вас и тренировките ви, когато има различни категории, видове обувки и форми в рамките на стандартите за гъвкавост, стабилност и контрол на движението? Ето няколко съвета, относно тези аспекти.

 

Гъвкавост

 

Обувките в тази категория обикновено се проектират с гъвкава горна част и мека, но здрава подметка. Това може да е и най-добрият чифт за хора с висока арка. Проверете дали дъгата на обувките, които планирате да купите, има достатъчно опора и твърдост, особено ако имате този вид крак. Тези видове обувки поддържат дъгата на крака ви, разпределяйки тежестта при ходене и спорт, за да не бъде само върху глезена или коленете. Можете да забележите, че този тип обувки често има извита подметка. За да разберете дали нямате някакво отклонение от нормата при движение, проверете как се изтъркват подметките на старите ви обувки. Може да потърсите помощ от специалист, който да ви обясни какви упражнения да правите, за да разрешите този проблем. Ако старите ви обувки са изтрити от задната част на ходилото, то тези обувки са за вас.

 

Стабилност

 

Обувките, които влизат в категорията стабилност, са предназначени да контролират краката ви да са в правилна позиция, когато бягате, за да балансирате петата и да поддържате арките на свода на краката си. Тези видове обувки за бягане осигуряват допълнително омекотяване и отлична стабилност за краката ви, докато се движите или спортувате. Тези обувки са за бегачи, които се приземяват от външната страна на петата си и леко обръщат крака си навътре (прониране) при бягане. Дъгата на тези обувки не е толкова твърда и може да има различна степен на подкрепа. Тези обувки са най-подходящи именно за спортистите, които забележат на старите си чифтове, че подметките са износени най-вече от външната част.

 

Контрол на движенията

 

Подметките на обувките за бягане в категорията за контрол на движението обикновено са равни. Някои модели имат леко извити ходила, но основната цел на тези обувки е да пазят петите стабилни и сигурни, както и да сведат до минимум скоростта на прониране, докато бягате. Тези обувки обикновено имат по-широко поле за приземяване за вашите пети, както и здрава задна част на петата. Те са добри за бегачите, които имат плоски крака или ниски арки. Спортистите, които са склонни да пронират и имат нестабилни колене при бягане, могат да се възползват повече от тези видове обувки за бягане. Проверете стъпалата на старият си чифт - ако те са износени на средната подметка, тогава тази категория е за вас.