Обувки и нови технологии

Posted by admin 20.10.2019 0 Comment(s)

Виждаме, че новите технологии се появяват във всички сфери на живота и го променят по един или друг начин. Тези промени и иновации застигат и модния свят, облеклото и дори обувките. Възможно ли е обаче, новите технологии да променят виждането ни за това, как носим обувки и изобщо отношението ни към обувката като цяло. Все пак що се отнася до елегантните мъжки и дамски обувки за официални събития, трудно ще бъдат засегнати от технологиите, то в ежедневието, нещата явно ще изглеждат по друг начин. Ето няколко неща, които предстоят в близкото бъдеще, които директно са свързани с обувките.

Може с няколко думи да се обобщи, че няма да е достатъчно да изглеждате добре в новите си обувки, но продуктите на бъдещето отговарят и на друга характеристика, директно свързана с високотехнологичните приложения. Вече на пазара има маратонки, които изчисляват разстоянието и походката, има и такива, които се самокоригират според различния терен за разходка.

Едно интересно предложение от английска фирма, което е все още експериментална технология е свързано с промяната на цвета на обувката според настроението или актуалните модни тенденции. Идеята е, че реагиращи текстили с пригодени влакна и мини LED светлини ще  променят цветовете на кецовете чрез сваляне на дизайнерски приложения. Цветовете ще могат да се променят въз основа на движение, температура или местоположение. Въпреки, че това все още е само концепция, може би е следващата стъпка в развитието на интелигентните обувки.

Има и такива неща, свързани с обувките, които няма да са внедрени в тях, но например, една известна онлайн компания за доставки на стоки, наскоро обяви експериментална доставка на обувки до адрес чрез дрон. Засега, когато новите технологии са в експериментална фаза, то един от преките участници в проектите за умни обувки казва: „Младото поколение, свикнало да живее с интернет, иска персонализирани и уникални продукти. Един от начините това да се случи е като се внедри електрониката в тях.”