Материалите, с които ...

Posted by admin 12.01.2019 0 Comment(s)

Материалите, с които се изработват детските обувки - част 1

За производство на детски обувки се използват както естествени, така и изкуствени материали, синтетични и др. Решихме да ви запознаем с тях, за да знаете разликата по между им и винаги да избирате най-доброто за децата си.

Кожа

Най-често се използва естествена кожа. Тя е няколко вида:

Ярешка: Ситната шарка и нежният еластичен слой откъм лицето са специфични за ярешката кожа. Обувки с такава кожа по-бързо се протъркват и деформират, въпреки красивия външен вид на кожата. Затова тя се използва повече за производство на обувки за най-малките.

Телешка: Има гладка лицева повърхност и много ситна шарка. Тя е мека, но здрава и с добра плътност.

Кожа от млади крави: Тя е едра и дебела, с груба повърхност. Тази кожа най-често се използва за направата на зимни обувки, но също и за летни сандали.

Овча кожа: Тя не е от най-здравите, склонна е към деформация и затова се използва за направата на домашни пантофки.

Свинска кожа: доста груба, с ясно изразени пори, които много ярко я открояват от другите видове. Свинската кожа е доста евтина, както и обувките, които се изработват от нея.

Велур: При велурът липсва лицевия слой. Той се премахва, за да проникнат в нея веществата по време на обработката, която е доста сложна. Поради това велурът е по-скъп и от него се произвеждат по-луксозни обувки. А самият велур се прави от млади животни. За ежедневни обувки се използва обикновен велур, който с множество дефекти. Затова тези обувки пропускат и бързо се деформират.

Набук: С помощта на специална техника в обувното производство кожите се разслояват и се разделят на два слоя. Долният слой на кожата е набук. Той може да се използва както в първоначалния си вид, така и в съчетания с каучуково или полиуретаново покритие, предпазващо от влага и мръсотия. Най-много с набук се изработват спортни обувки.