Маратонките

Posted by admin 08.01.2019 0 Comment(s)

Днес решихме да ви разкажем една история за маратонките. Въпреки че, историята е кратка, техният път е дълъг и са преминали доста изпитания, докато се превърнат в това, което са днес.

В края на 18 век се носели груби и неудобни гумени обувки. Хората по онова време дори не знаели какво е ляв и десен чифт. Но през 1892 г. американската компания U.S. Rubber започва производството на гуменки, чиято горна част е от плат. Това са т. нар. Keds. Тяхното производство до 1917 г. е масово и в същата година Converse създават първият чифт, предназначен специално за баскетболна игра. Това били първите Converse All Stars.

По-късно дизайнът им подобрен от продавачът на обувки Chuck Taylor. Те се произвеждали по-високи, като целта им била да предпазват глезените на баскетболните играчи. Марковият модел с типичната звезда на марката става най-известния и продаван баскетболен модел за всички времена.

Своята световна известност маратонките придобиват благодарение на двама германски братя, чиято фамилия е Даслер и които основават фирмата Adidas. През 1936 г. победитялт и носител на 4 медала от олимпийските игри, бяга именно с маратонки Adidas. Няколко години по-късно двамата братя се разделят и единият от тях основава марката Puma. Това играе решаваща роля за бъдещето развитие на маратонките в цял свят.

През 1984 г. Nike подписва договор с Майкъл Джордан и той трябва да носи модел Air Jordans. Баскетболните маратонки бележат огромен ръст в продажбите, а моделът Air Jordans става най-известния в света.

Марки като Adidas, Puma, Nike, Reebok не престават да се доказват и конкуренцията между тях наистина е жестока. Фирмите не престават да променят и внасят иновации в дизайна на маратонките, както и в техния комфорт, добавяйки нови цветове, различни видове стягания и т.н. Произвеждат различни видове, предназначени за различните спортове, както и стрийтстайл модели, спортни обувки за планина, обувки за ходене, тичане, скейтборд и много други.