Камуфлажни раници

Posted by smelio 28.05.2022 0 Comment(s)

Камуфлажът като мотив и десен - и всъщност всичко военно - отдавна е любим мотив в света на модата, който обича малко неща толкова, колкото униформата в мотив камуфлаж.  Затова не е чудно, че има и камуфлажни раници, които се конкурират в света на модата; не само като раници за поход, но и като модни дамски аксесоари от типа на ранички в камуфлажен мотив. Почти толкова дълго се повдигат въпроси относно това дали все пак подобно стилистично присвояване е... подходящо.

 

Елза Скиапарели работи с камуфлажни щампи в колекции, които се появяват както през 1931, така и през 1939 г. През 1943 г. Vogue публикува статия, наречена „Камуфлаж: Науката за маскировката, страхотно отбранително военно оръжие“. През 60-те години на миналия век са известни камуфлажните и военните униформи, приети като протестно изявление от контракултурата, а през 1971 г. Ив Сен Лоран включва копринена вечерна рокля с камуфлажни щампи в колекцията си пролет/лято.

 

Дизайнерите, които са играли с камуфлаж, включват Джон Галиано, Жан Пол Готие, Миуча Прада и Рей Кавакубо. Дори Adidas взе вдъхновение от „заслепяващия“ камуфляж от Първата световна война в колекцията си на French Open за 2016 г. Още през октомври миналата година френският Vogue предлага статии за „8 начина да носите камуфлажен принт тази есен“, включващи влиятелни лица и редактори като вдъхновение. Камуфлажната раница също присъства в тези колекции като аксесоар.

 

„За мен камуфляжът е класика, не се различава от каре или на точки“, каза Джеръми Скот, дизайнер на собствената си линия и Moschino. (През 2017 г. той и Мадона присъстваха на Met Gala за координиране на камуфлажни шапки и рокли на Moschino.)

Проблемът е, че докато в този момент камуфлажът за много хора може да е просто мотив като много други, той идва със сложна история и набор от референтни точки. Как го носите - и виждате - зависи от тях. Относно моделите камуфлажни раници те може да са: училищни раници, не са рядкост на пазара и децата ги харесват. Камуфлажни раници за преходи и за туризъм – там в гората камуфлажните мотиви са си на място. Те създават тази мимикрия и сливане с природната среда именно заради цвета.

Камуфлажните модни ранички са нещо, което е повече като екстравагантен аксесоар в колекциите на дизайнерите, но едва ли често ще видите жена, която носи такава чанта в градска среда. Въпреки това, производителите не се спират и предлагат камуфлажни торби за пазаруване. Малки камуфлажни ранички за гърба, именно като моден аксесоар. Изобщо – потърсите ли, ще намерите.