Какви обувки са подходящи...

Posted by admin 10.01.2019 0 Comment(s)

Какви обувки са подходящи за планината при зимни условия?

Ако се готвите за поход в планината, едно от най-важните неща в екипировката са обувките, които никак не са за подценяване. От правилните обувки зависи дали ще имаш приятно преживяване или лош кошмар. Ако тази задача ти се струва сложна, днес ние ще ти помогнем.

Обувки според сезона

Ако подготвяш поход през топлите месеци на година, имаш по-голям избор. Най-важното за твоите обувки ще бъдат: дебелата подметка, високи над глезена, и да бъдат удобни, разбира се.

Има три вида „планинарски“ обувки – пролетни, летни и есенни. През студеното полугодие – късна есен, зима и ранна пролет, изискванията към обувките са малко по-високи. Ето на какво трябва да обърнеш внимание:

Твърда подметка

За разлика от лятото, когато подметката трябва да бъде мека, за да улесни движението по сухите неравности, то зимата е добре подметката да бъде твърда, за да осигури стабилност по студената замръзнала повърхност.

Височина до глезена

Височината до глезена е достатъчна за да предотврати влизането на сняг в обувките, в предвид това, че зимните туристически панталони имат дебела и топла подплата и също предпазват от снега.

Непромокаеми

Това може би е едно от най-важните условия. Всички знаем, че няма непромокаеми обувки, с изключение на гумените ботуши, но те никак не са подходящи за планина. Непромокаемостта в обувките може да се постигне по няколко начина. Един от тях е обувките да имат мембрана, която да не пропуска влагата отвън. Освен това мембраната пропуска влага отвътре навън, което означава, че краката се запазват сухи.

Качествените обувки, произведени от качествена кожа и с отлична мембрана, са малко скъпички, но определено си заслужават инвестицията. Също така такъв тип обувки обикновено имат дълъг гаранционен период.

Друго важно условие е импрегнацията. Дори и да имаш най-добрите обувки, препоръчително е предварително да ги импрегнираш. За целта ти трябва подходящ препарат, предназначен да повиши непропускливостта на обувките. В нашия онлайн магазин ще откриеш най-различни препарати за кожа, велур, набук, гума и текстил. Избери правилния, за да бъде ефективен. Освен с препарат, можеш да импрегнираш обувките си и по традиционен начин с помощта на парафин или свинска мас.