Как правилно да съхраняваме обувките

Posted by admin 17.10.2019 0 Comment(s)

 Сезоните се сменят, обувките, които активно използваме – също. Ако искаме да запазим добре любимия си чифт обувки и за следващия активен сезон, добре е да знаем как да ги съхраняваме правилно. Преди да приберете обувките, следва да ги почистите щателно. Първо премахнете грубата мръсотия по тях, за да ги подготвите за мокро почистване. Пазете повърхността на обувките, действайте внимателно с кърпата или гъбата, без да упражнявате насилие.


 Ако материята позволява, измийте обувките на течаща вода, в случай, че това би ги повредило, замърсяванията се отстраняват с помощта на мека влажна кърпа. За кожените и велурени обувки използвайте сапунен разтвор, приготвен чрез настъргване на сапун в топла вода. След като почистите обувките, ги подсушете със суха кърпа и оставете да изсъхнат. Важно е да не са в близост до печка или изложени директно на преки слънчеви лъчи.

 

 Мястото, където ще съхранявате вече почистените обувки до следващия сезон, трябва да е тъмно, сухо и по възможност с постоянна температура. В този смисъл влажните мазета, гаражи и тераси не са подходящи за тази цел. Ако разполагате със сух килер, поставете ги там. В противен случай по-добре отделете малко място в някой шкаф, отколкото да рискувате влагата да ги разяде.

 Запълнете празните места в обувките с подходящи опори, за да не се смачкат при стоенето. За целта може да се използва някакъв вид твърда пяна, картон или вестници, смачкани на топка.
 

 Преди да приберете обувките добавете подходящ ароматизатор против молци и неприятна миризма, а след това ги увийте ги в мека хартия. Внимавайте тя да не съдържа багрила, които могат да оставят петна по обувките. Ако не можете да намерите нищо подходящо, използвайте тоалетна хартия. Обувките с висок ток е препоръчително да се съхраняват обърнати с тока нагоре.


 След като приберете обувките, трябва периодично да ги проветрявате. Също така, това ще ви даде възможност и да се уверите, че съхранението им е правилно и няма следи от мухъл.