Как да се грижите за кожени обувки?

Posted by admin 14.05.2019 0 Comment(s)

Човек винаги може да се довери на добрия стар чифт кожени мъжки обувки за всички важни събития в живота си. Независимо дали впечатлявате потенциалния си работодател, финализирате някоя бизнес сделка или се срещате за първи път с родителите на приятелката си, винаги можете да разчитате на фините и елегантни обувки от кожа, за да направите перфектно впечатление. Полирането на кожените обувки всеки ден не е достатъчно. Тъй като те се различават от обикновените обувки, е добре да се грижите за тях по различен начин. Ето няколко стъпки, които е хубаво да следвате, за да ги запазите красиви и педантично подържани за по-дълго време.

 

Почистване

След като използвате обувките си, ги почиствайте с парче плат и четка. Избягвайте да ги носите по време на дъжд, но ако го направите, ги почистете добре след употреба, защото ако калта изсъхне на обувките, това може да доведе до лющене на кожата. Можете да използвате почистващи разтвори като кремове, гелове, пяни и спрейове, за да почистите замърсяването в цепнатините на обувките.

 

Боядисване

За тази цел можете, или да изберете качествена боя за обувки на пазара, или можете да използвате обикновена. Поставете малко от боята върху обувката и я втрийте с кръгови движения с мека кърпа. Боядисвайте обувките си поне веднъж седмично, за да запазите блясъка им. Изсушавайте боята за обувки правилно – навън или в добре проветрено помещение.

 

Не се опитвайте да променяте цвета на обувките си с помощта на боя с различен цвят за обувки. Направете го при професионален обущар.

 

Полиране

Не правете компромиси по отношение на качеството на полирането и използвайте мека кърпа, за да заблестят обувките ви. Полирайте ги редовно в зависимост от това колко често ги носите. Освежавайки ги така може напълно да промените вида им дори да са леко стари и износени.

 

Съхранение

Ако не използвате кожените си обувки често, ги съхранявайте по подходящ начин. Сложете талк на прах върху вътрешната подметка на обувките и го покрийте с хартиена салфетка. Опаковайте ги внимателно в хартия или торбичка, и ги съхранявайте в кутия.

 

Защита

Кожените обувки могат да станат обект на гъбични нашествия. За да предотвратите това, не ги използвайте, когато са влажни или мокри, а ги оставете да изсъхнат след употреба. Дори ако те бъдат атакувани от вредни микроорганизми, се отървете от тях с помощта на четка за зъби и сапун. Почистете правилно пукнатините и се уверете, че сте почистили всички следи от гъбички, след което изсушете обувките на ярка слънчева светлина.