Дали детето ви се нуждае от ортопедични обувки, ако е със здрави крака?

Posted by admin 08.01.2019 0 Comment(s)

Детският живот е изпълнен с изненади и те не винаги са приятни. Това особено се отнася до здравето - проблемите могат да възникнат буквално за миг. Същото важи и за физическите дейности - посещение на различни спортове, активно участие в различни игри или липса на внимание от страна на родителите дори за минута-две могат да доведат до нараняване или дори увреждане.

 

При децата често се появяват проблеми с мускулно-скелетната система и по-специално с краката. И тук е изключително важно да обърнете внимание на обувките на активното дете – неговата реакция може да доведе до пораждането на различни патологии, а това е изключително нежелателно.

 

Ако все пак се случи нещо непредвидено, посещението при ортопед ще бъде най- здравословната превенция. В противен случай патологията ще се локализира, а вие искате да се отървете от негативните аспекти нали?

 

На каква възраст децата се нуждаят от ортопедични обувки? Според специалистите за правилното развитие на крака и оформяне на стъпалата е необходимо да се обучава бебето да ходи в удобен и подходящ чифт ортопедични обувки от самото начало. Ортопедичните сандали или обувки не само ще спомогнат за развитието на краката на детето, но и ще се превърнат в отлична превенция на повечето от възможните нарушения.

 

Що се отнася до децата, които вече имат проблеми, това какви обувки ще използват вече зависи от ортопедичния хирург, който отговаря за подбора на обувки, определя вида на обувките и изчислява времето за носене. За да изберете специални ортопедични обувки, е добре да сте насочени от ортопед. Обикновено носенето на такива обувки се налага след възстановителни процедури и масажи, комплекси от гимнастика, прекарана оперативна намеса и др.

 

Носенето на обувки с ортопедичен ефект прави възможно:

- Да лекувате болестта и да я предотвратите;

- От съществено значение е да се намали натоварването на гръбначния стълб и на опорно-двигателния апарат;

- Намалете умората при ходене и бягане.

 

Ортопедичните обувки позволяват не само да се подобрят получените резултати, но и да се фиксира крака в желаната позиция. Важно е да се знае, че в краткосрочен план, носени за няколко часа на ден, те не дават много резултат. Детето, което е имало проблеми с краката, трябва да има няколко чифта такива обувки за всеки сезон и носенето им трябва да бъде не по-малко от 70% на ден. Само в този случай можем да говорим за постигане на желания ефект.