Знаете ли, че…?

Posted by admin 11.01.2019 0 Comment(s)

Първите кънки били направени в Южна Финландия преди около 3000 години и били изработени от сплескани животински кости. Хората ги прилепвали към стъпалото си, но не за да се пързалят, а за да се придвижват по-бързо по заледената земя в студеното време.

Обувките с високи токове най-напред се носели от мъжете в Монголия, като целта им била да предпазват от измъкване краката по време на езда.

В Амазонка индианците защитавали краката си от влага, обвивайки ги в сок от каучуково дърво, който като изсъхнел, се оформял като галоши около ходилата.

Проститутките в древна Елада давали сигнал и приканвали клиентите си, почуквайки с капачетата на токчетата.

Руският цар Петър бил висок 2 метра, но носил обувки с размер… 38.

Японската армия съхранявала левите и десните ботуши отделно, с цел да предотврати кражби. Днес имате възможност да посетите остров Кунашир, където се пази склад само с леви ботуши.

Първите обувки на децата в Норвегия се покриват със сребро – норвежка традиция.

Първите детски ортопедични обувки били произвеждани в периода 1501-1600 година в Италия. Те имали за цел да поддържат глезените на децата.

През 1027 година в магазините за обувки в САЩ и Великобритания се използвал флуороскоп. Той дори бил патентован, а с негова помощ правили рентгенови снимки на краката на клиентите и по този начин се избирали обувки. Клиентите обаче не знаели, че са могли да получат радиация само за пет минути, а самите работници в обувните магазини дълго време се подлагали на облъчване много над допустимата норма, която е в атомните електроцентрали. Флуороскопите били забранени след множество жалби за влошено здраве, дори имало случаи на ампутирани крака.