Материалите, с които се...

Posted by admin 13.01.2019 0 Comment(s)

Материалите, с котио се изработват детските обувки - част 2

Лакова кожа: Тя има блестящо покритие, получено след нанасяне на дебел слой полиуретаново лаково покритие. От дебелината на лаковия слой зависи еластичността и мекотата на кожата. Колкото е по-дебел слоя, толкова повече намаляват те. Но ако е прекалено тънък, ще се загуби здравината и блясъка на кожата. 

Изкуствена и синтетична кожа: Изкуствената кожа се изработва от тъкани и трикотаж, а синтетичната от нетъкани платове, както и комбинации между нетъкани текстили и трикотаж. В зависимост от целта на синтетичната кожа, нейният лицев слой се състои от различни полимерни състави. Нейните хигиенни характеристики са най-близки до естествената кожа. Тя се използва за производство на обувки, подходящи за пролетта и есента.

Изкуствената кожа най-често се използва като горна част при производство на летни обувки, спортни обувки, домашни обувки, както и ботуши.

И двете могат да бъдат с различни текстури, наподобяващи други кожи, но имат ниска студоустойчивост, бързо се напукват и губят първоначалния си вид.

Текстил: Най-често текстилът се използва за производство на детски обувки, които трябва да бъдат достатъчно здрави, за да бъдат устойчиви на разтягане и свиване. За направа на външни детайли при обувките се използват най-различни тъкани като лен, памук, вълна и др.

Памучните тъкани са едни от най-устойчивите на износване, еластичност и здравина. Те се свиват минимално.

Ленените също са изключително здрави, но тяхната разтегливост е доста ниска, заради което много трудно запазват първоначалната си форма. Поради тази причина към състава им се добавят химични влакна и се използват по-често за направата на декоративни елементи.

За производство на зимни обувки се използват тъкани, които имат високи топлоизолационни свойства. Такива са филц, брезентов или памучен плат с примеси на вълна. Тези тъкани поддържат температурата, меки са и имат красив външен вид.

Днес, в съвременното производство на детски обувки се използват изключително много материали, но ние ви представихме едни от най-разпространените. Обувната промишленост постоянно се развива, използват се все нови технологии и непрекъснато се работи върху подобряването на свойствата на материалите.