Обувки оксфордки

Posted by smelio 21.11.2022 0 Comment(s)

Оксфордките са вид официални обувки, характеризиращи се със своята система на „затворено завързване“, при която капсите за връзките на обувките се поставят под обувката. Това контрастира с дерби или блючери, чиито капси са прикрепени към горната част на вампа.

 

Традиционно Оксфордките се изработвали от обикновена кожа и били предназначени за по-официални поводи. Въпреки това, модерните Оксфорд сега се предлагат в широка гама от стилове и материали, включително телешка кожа, изкуствена и истинска лачена кожа, велур и платно. Те могат да бъдат намерени в нюанси на черно, кафяво и други цветове и могат да бъдат обикновени или шарени (броги).

 

Произхождайки от Oxonian, полуботуш със странични цепки, оксфордките стават популярен стил обувки сред студентите от Оксфордския университет през 19 век. Силуетът им е ограничен до размера на крака, а страничната цепка постепенно се трансформира в странична дантела, разположена на стъпалото . Този дизайн е възприет от студентите като бунт срещу високите до коляното и глезените ботуши на епохата.

 

Оксфордките  се характеризират с капачка с два тесни реда шевове (четвърт-брог), перфорирани дупки по протежение на шева на крайната капачка и върху капачката (полу-брог) или полу-брог с класически дизайн на върха на крилото (пълен броги).

 

 

 

Елегантният стил на обувките придава елегантен щрих на облеклото от векове и продължава да го прави и днес. Перфектни за визии, вариращи от най-официалните до елегантни ежедневни, Оксфорд са толкова гъвкави, колкото и вечни.